Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας του κυκλοκόνιου, σοβαρή ασθένεια για τα δέντρα της ελιάς είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων με χρώμα σταχτί καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες.
Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου επισημαίνουν ότι ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μολύνσεις γίνονται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Οι άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του μύκητα είναι γύρω στους 16-20ο C. Οι προσβολές πραγματοποιούνται σε δύο εποχές την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ασθένεια εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και «κλειστές» περιοχές καθώς επίσης και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου.
Για το λόγο αυτό οι γεωπόνοι συνιστούν αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου.
Ο φθινοπωρινός ψεκασμός παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για τις μολύνσεις. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψη μετά από βροχή.
Κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι τα παρακάτω: Χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα), οξυχλωριούχος χαλκός (διάφ.σκευάσματα), υδροξείδιο του χαλκού (διάφ.σκευάσματα), κ.α.
Γλοιοσπόριο
Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και προκαλεί την σήψη τους.
Κερκόσπορα
Προσβάλλει τους άωρους και ώριμους καρπούς και τα φύλλα. Στους πράσινους καρπούς εμφανίζονται καστανές, ακανόνιστες βυθισμένες κηλίδες 4-10 χιλιοστά. Στις ώριμες ελιές οι κηλίδες είναι ανοιχτότερου χρώματος. Στα φύλλα παρατηρείται χλώρωση κατά θέσεις και στη συνέχεια πολλές από τις θέσεις αυτές νεκρώνονται.
Καπνιά
Είναι η μαυρίλα που καλύπτει φύλλα, βλαστούς και κλάδους εξ αιτίας των μυκήτων που αναπτύσσονται δευτερογενώς μετά από προσβολές κοκκοειδών. Με τους ψεκασμούς κατά του κυκλοκονίου αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και οι προσβολές από γλοιοσπόριο, κερκόσπορα και καπνιά.
Καρκινωση ή φυματίωση
Το αίτιο της ασθένειας που προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς και κλάδους είναι βακτήριο. Οι προσβολές ευνοούνται από βροχερό καιρό και κυρίως μέσω πρόσφατων πληγών από το ράβδισμα, το κλάδευμα κλπ.
Συνιστάται αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δέντρων, αποφυγή κλαδέματος με βροχερό και υγρό καιρό και ψεκασμός των δένδρων μετά από το κλάδευμα καθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό με χαλκούχα σκευάσματα όπως και για το κυκλοκόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου