Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ 2/6/08

Από Αgronews.gr

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008, τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη κατά τη Γενική Συνέλευση της 23ης Μαΐου.

Η ΠΕΓΔΥ, όπως προκύπτει από σχετική της ανακοίνωση, με σειρά υπομνημάτων και παραστάσεων υπέβαλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτάσεις για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του αγροτικού τομέα και νέο Οργανισμό του Υπουργείου, που να στηρίζεται στα σημερινά δεδομένα και να μπορεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, το εισόδημα των αγροτών, την ποιότητα και ασφάλεια των παραγομένων και εισαγομένων αγροτικών προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία του καταναλωτή, την στελέχωση των Γεωπονικών Υπηρεσιών και τις προβληματικές υλικοτεχνικές υποδομές.
Σύμφωνα με την Ένωση, η διαχρονική αποστελέχωση, αποδιοργάνωση και διάλυση των υπηρεσιών του αγροτικού τομέα δυστυχώς συνεχίζεται και έχει καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την επιστημονική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, της προστασίας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα συντελεί στην επιστημονική απαξίωση των Γεωτεχνικών και στην οικονομική τους υποβάθμιση.
Η ΠΕΓΔΥ με αίσθημα ευθύνης συνεκτιμώντας και όλα τα δεδομένα έδωσε στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επαρκή χρονικά περιθώρια να μελετήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά.
«Παρά την όξυνση των προβλημάτων μας, τηρήσαμε υπεύθυνη στάση, αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στους αγρότες και στους καταναλωτές. Δυστυχώς η υπεύθυνη αυτή στάση μας δεν εκτιμήθηκε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εμφανίζεται αδιάφορη για την επίλυση των αιτημάτων μας.
Για τους λόγους αυτούς και σε εκτέλεση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2008 αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις από Δευτέρα 02 Ιουνίου 2008.
Γνωρίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις μας αυτές θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην πορεία και υλοποίηση των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν σημαντικά ποσά, που προορίζονται για οικονομικές ενισχύσεις των παραγωγών (επιδοτήσεις), όσο επίσης και στις εξαγωγές και εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς και στον έλεγχο της ποιότητας και της ασφάλειας των διακινουμένων αγροτικών ζωικών και φυτικών προϊόντων.
Η ΠΕΓΔΥ συναισθανόμενη την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, σας ενημερώνει για τις κινητοποιήσεις αυτές, ζητώντας την κατανόησή σας και εκτιμώντας ότι ο χρόνος είναι επαρκής για των προγραμματισμό των εργασιών σας, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στα μέλη σας και στην αγορά. Το Δ.Σ. της ΠΕΓΔΥ, με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποφάσισε ομόφωνα κατά τις ημέρες των κινητοποιήσεων κατ΄ εξαίρεση να στηρίξει την εξυπηρέτηση των ειδικών προγραμμάτων των πυρόπληκτων περιοχών. Οι ευθύνες για τα προβλήματα και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, που αγνοεί τα αιτήματά μας και αδιαφορεί για την επίλυσή τους».