Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ

Τελικά οι φόβοι για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών διαψεύδονται.
Συγκεκριμένα οι φόβοι είχαν προκύψει από το γεγονός ότι θα άλλαζαν οι δείκτες για τον υπολογισμό της αξίας του εισοδήματος.
Ως τώρα ο υπολογισμός της αξίας του εισοδήματος γινόταν με βάση τους δείκτες της κάθε Περιφέρειας που προέβλεπαν την ακαθάριστη πρόσοδο από κάθε καλλιέργεια με τιμές διαμορφωμένες έτσι έστω να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Ο φόβος ήταν στο ότι θα καταργηθούν αυτοί οι δείκτες και έτσι θα ισχύουν οι δείκτες του Υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό της καθαρής προσόδου για καλλιέργειες και ζώα .
Αυτοί οι δείκτες πράγματι καταργούνται αλλά θα ισχύουν νέοι Δείκτες σε Πανελλαδικό Επίπεδο.
Αυτή τη φορά ο Υπουργός έκανε αυτό που πρέπει!
Οι δείκτες που θα ανακοινωθούν σε Πανελλαδικό Επίπεδο δεν έχουν καμία σχέση με την αντικειμενική αξία της καθαρής προσόδου ανά καλλιέργεια και ζώο που ισχύει για την φορολόγηση αγροτών από τους ετήσιου πίνακες που εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών.

Η «Τσουκνίδα» έχει στη διάθεσή της όλους τους νέους δείκτες!
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑΣ 2008 ΑΝΑ ΣΤΡΕΜ. 232,07 €

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ 1ου ΣΤΟΧΟΥ 51,80 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΩΡΩΝ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜ 44
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗΣ ΏΣΤΕ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΡΟΙ (1 ΜΑΕ ΚΑΙ 80% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 51,80 Στρέμματα



ΛΟΙΠΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑΣ 2008 ΑΝΑ ΣΤΡΕΜ. 4.968,30 €

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ 1ου ΣΤΟΧΟΥ 2,50 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΩΡΩΝ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜ 350
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗΣ ΏΣΤΕ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΡΟΙ (1 ΜΑΕ ΚΑΙ 80% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) 5,00 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ


ΠΡΟΒΑΤΑ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑΣ 2008 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΗ ΖΩΟΥ 94,39 €

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ 1ου ΣΤΟΧΟΥ 128 ΖΩΑ
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΩΡΩΝ ΑΝΑ ΖΩΟ 17


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗΣ ΏΣΤΕ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΡΟΙ (1 ΜΑΕ ΚΑΙ 80% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) 128 ΖΩΑ

Ο πίνακας με τους δείκτες θα σταλεί σε όλες τις Περιφέρειες ώστε να καταθέσουν την άποψή τους και τις παρατηρήσεις τους και έτσι να διαμορφωθεί τελικά ο Πανελλαδικός Πίνακας. Οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα είναι σε λογικά πλαίσια και σίγουρα προς όφελος των υποψήφιων Νέων Γεωργών. Τέλος να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω τιμές αναφέρονται σε συμβατικές καλλιέργειες ή κτηνοτροφία και όχι σε βιολογικές. Ενδεχομένως θα καθοριστεί ειδικός συντελστής για τις βιολογικες καλλιέργειες ή κτηνοτροφία.

Συμπερασματικά :
Θα ισχύουν (με μια ελάχιστη αύξηση προς τα επάνω) για την ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών οι ίδιες εκτάσεις σε στρέμματα ή αριθμός ζώων με αυτά που ίσχυαν το 2006.
Μόνο που τώρα τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα.