Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ψεκασμοί, η λύση για τις ασθένειες της ελιάς

Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας του κυκλοκόνιου, σοβαρή ασθένεια για τα δέντρα της ελιάς είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων με χρώμα σταχτί καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες.
Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου επισημαίνουν ότι ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μολύνσεις γίνονται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Οι άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του μύκητα είναι γύρω στους 16-20ο C. Οι προσβολές πραγματοποιούνται σε δύο εποχές την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ασθένεια εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και «κλειστές» περιοχές καθώς επίσης και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου.
Για το λόγο αυτό οι γεωπόνοι συνιστούν αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου.
Ο φθινοπωρινός ψεκασμός παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για τις μολύνσεις. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψη μετά από βροχή.
Κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι τα παρακάτω: Χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα), οξυχλωριούχος χαλκός (διάφ.σκευάσματα), υδροξείδιο του χαλκού (διάφ.σκευάσματα), κ.α.
Γλοιοσπόριο
Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και προκαλεί την σήψη τους.
Κερκόσπορα
Προσβάλλει τους άωρους και ώριμους καρπούς και τα φύλλα. Στους πράσινους καρπούς εμφανίζονται καστανές, ακανόνιστες βυθισμένες κηλίδες 4-10 χιλιοστά. Στις ώριμες ελιές οι κηλίδες είναι ανοιχτότερου χρώματος. Στα φύλλα παρατηρείται χλώρωση κατά θέσεις και στη συνέχεια πολλές από τις θέσεις αυτές νεκρώνονται.
Καπνιά
Είναι η μαυρίλα που καλύπτει φύλλα, βλαστούς και κλάδους εξ αιτίας των μυκήτων που αναπτύσσονται δευτερογενώς μετά από προσβολές κοκκοειδών. Με τους ψεκασμούς κατά του κυκλοκονίου αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και οι προσβολές από γλοιοσπόριο, κερκόσπορα και καπνιά.
Καρκινωση ή φυματίωση
Το αίτιο της ασθένειας που προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς και κλάδους είναι βακτήριο. Οι προσβολές ευνοούνται από βροχερό καιρό και κυρίως μέσω πρόσφατων πληγών από το ράβδισμα, το κλάδευμα κλπ.
Συνιστάται αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δέντρων, αποφυγή κλαδέματος με βροχερό και υγρό καιρό και ψεκασμός των δένδρων μετά από το κλάδευμα καθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό με χαλκούχα σκευάσματα όπως και για το κυκλοκόνιο.

«Η απαξίωση των γεωτεχνικών πλήττει τους αγρότες»

«Οι γεωπόνοι εκτός από την τεχνική και επιστημονική επάρκειά τους είναι οι επαγγελματίες που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης, γιατί αυτούς γνωρίζει και εμπιστεύεται ο αγροτικός κόσμος, και θα δώσουν την ποιοτική διαφορά που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας που τόσο έχουμε ανάγκη». Στην παραπάνω φράση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Νίκου Ζιούβα συμπυκνώνεται το νόημα της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν γεωπονικοί φορείς της περιοχής στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.
Η εκδήλωση ήρθε σε ένα καίριο χρονικό σημείο όπου από τη μία οι τιμές των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται σε κρίση και από την άλλη οι αγρότες αναζητούν διέξοδο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τους. Βέβαια δεν έλειψαν και οι εκδηλώσεις δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε «ανοιχτό μέτωπο» με τους γεωτεχνικούς του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό και ο κ. Ζιούβας επεσήμανε ότι «η απαξίωση των γεωτεχνικών και των υπηρεσιών που προσφέρουν στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε προβλήματα του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα γεωργών κτηνοτρόφων και καταναλωτών».
Χειμαρρώδης στην ομιλία του υπήρξε ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Γκουντόπουλος ο οποίος εξήγησε πως στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράλογο: «αντί να κοιτάμε τι ζητούν οι αγορές και να παράγουμε τα αντίστοιχα προϊόντα, εμείς πρώτα παράγουμε τα προϊόντα και μετά ψάχνουμε που να τα πουλήσουμε.
Στα καίρια προβλήματα της αγελαδοτροφίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτροφίας Ελλάδας κ. Απόστολος Μωραϊτης ο οποίος εστίασε στο μείζον ζήτημα του γιαουρτιού και του νέου θεσμικού πλαισίου που έρχεται να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες την εγχώρια παραγωγή.
Σε εφ’ όλης της ύλης διάλογο κάλεσε το υπουργείο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Καρδίτσας κ. Βάιος Γρίβας εξηγώντας πως οι γεωτεχνικοί ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή να συζητήσουν και όχι να ακούσουν μονολόγους.
Εξειδικευμένα ζητήματα ανέπτυξαν ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Χατζής, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ κ. Ευθύμιος Ιακωβάκης και ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.