Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Aνοικτή επιστολή απευθύνει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο των Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Κιλκίς στα μέλη του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την αδυναμία εκλογής επί τετράμηνο προεδρείου στο Δ.Σ της Ένωσης και στα προβλήματα του κλάδου γενικότερα. Η επιστολή :
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι ,
μέλη του Δ.Σ της Π.Ε.Γ.Δ.Υ
Σήμερα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νομού Κιλκίς πραγματοποιήσαμε έκτακτη συνέλευση και σας απευθύνουμε ομόφωνα αυτήν την ανοικτή επιστολή , ώστε να σας εκφράσουμε τις σκέψεις , την αγωνία και τις προτάσεις μας σχετικά με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην κατανομή αξιωμάτων στο Δ.Σ , αλλά και τη λειτουργία της Π.Ε.Γ.Δ.Υ γενικότερα. Από τις 6-7-2009 σας είχαμε μεταφέρει την αγανάκτησή μας για το τέλμα που είχε περιέλθει το Δ.Σ και είχαμε παρακαλέσει για ωριμότητα , συναίνεση και λογική και ζητήσαμε επίσης ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Αντί αυτού , λάβαμε τα αντίγραφα των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ της 1-7-2009 , στα οποία επαναλάμβαναν τα ίδια που υπήρχαν και σε προηγούμενες ανακοινώσεις των παρατάξεων. Θεωρούμε ότι όλα τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ έχετε βαρύτατες ευθύνες , οι οποίες δεν είναι μόνο απρόσωπα παραταξιακές αλλά και προσωπικές , δεδομένου ότι αρκετοί από εσάς επανεκλέγεστε για πολλοστή φορά και δεν δικαιούστε να επικαλείστε προσχηματικές γενικόλογες δικαιολογίες και θέσεις. Η απογοήτευση και παράλληλα αγανάκτηση του Π.Σ Κιλκίς είναι έντονη και καθολική και βασίζετε στη δυσάρεστη διαπίστωση ότι «βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος». Δέντρο είναι το ύψος της καρέκλας του προεδρείου και δάσος τα δεκάδες προβλήματα που έχουν ανακύψει και που φυσικά δεν σας μένει χρόνος για να ασχοληθείτε. Χαρακτηριστικά και χωρίς η σειρά να είναι ανάλογη με το βάρος του καθενός , αναφέρουμε κάποια προβλήματα που κατά τη γνώμη μας τώρα θα έπρεπε να αγωνίζεστε γι΄ αυτά είτε ως ΠΕΓΔΥ μόνο , είτε μαζί με την ΠΟΓΕΔΥ και ΑΔΕΔΥ. Αυτά είναι:
• Διάλυση του ιστού του Υπ.Α.Α.Τ και απαξίωση του γεωπόνου δημοσίου υπαλλήλου σε πανελλαδική κλίμακα με παράλληλη γιγάντωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (ίδρυση Νομαρχιακών Γραφείων σε πανελλαδική σχεδόν κλίμακα) . Αν μάλιστα συνδυαστεί με το πιθανολογούμενο «σπάσιμο» του Υπ.Α.Α.Τ σε δύο κομμάτια (Υπ. Περιβάλλοντος) , τις φήμες για τα Το.Κ.Α.Α , αλλά και το τέλμα που αυτά έχουν περιέλθει, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.
• Κατάργηση οργανισμών του Υπ.Α.Α.Τ (ΟΓΕΕΚΑ) χωρίς να διευκρινίζεται εάν όλες οι αρμοδιότητες γεωργικής εκπαίδευσης θα παραμείνουν στο Ι.Γ.Ε ή τελικά θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες ( π.χ τα Κ.Ε.Κ).
• Ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ σε ότι αφορά τις προσλήψεις γεωπόνων που ασχολούνται με ελέγχους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και παράλληλη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας ως γεωτεχνικών , αφού προσλαμβάνονται χωρίς ξεκάθαρες διαδικασίες και αρμοδιότητες άτομα για να παρέχουν έργο γεωτεχνικού. Αναφέρουμε τις πρόσφατες και γνωστές προσλήψεις με συμβάσεις έργου εννιακοσίων και πλέον ατόμων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκατόν ογδόντα ατόμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου(!!!) στην Αγρογή Α.Ε.
• Προτάσεις που ακούγονται για κατηγοριοποίηση των συναδέλφων σε παλιούς και νέους , με αποτέλεσμα να υπάρχουν μελλοντικά συνάδελφοι δύο ταχυτήτων (διαίρει και βασίλευε δηλαδή) . Εάν αυτό μάλιστα συνδυαστεί και με την από το παράθυρο κατάργηση της μονιμότητας , αφού θα βρεθεί τρόπος να προσλαμβάνονται αορίστου χρόνου υπάλληλοι , γίνεται κατανοητό το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα .
• Διάλυση των ταμείων μας και κίνδυνος όχι μόνο για το εφάπαξ , αλλά και για το ύψος της σύνταξης.
• Ουσιαστική κατάργηση των κονδυλίων για οδοιπορικά , με αποτέλεσμα σταδιακά να μετατρεπόμαστε σε γραφειοκράτες αποκομμένους από την πραγματικότητα και να υπάρχει απώλεια στο ήδη πενιχρό εισόδημά μας , όταν άλλες ειδικότητες συναδέλφων δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο συνεχίζουν να έχουν απρόσκοπτα κονδύλια αλλά πληρώνονται και με πενταπλάσια έως επταπλάσια ποσά (υπομηχανικοί , μηχανικοί κ.λ.π.). Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι προβλήματα για τα οποία σας έχουμε εκλέξει για να αγωνίζεστε . Δεν σας ψηφίσαμε ως πρόσωπα , αλλά ούτε και ως παρατάξεις για να παριστάνετε τα κακέκτυπα -με ένα αστείο μικρομεγαλισμό - των κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής . Δεν έχετε το δικαίωμα να αδρανοποιείτε το συνδικαλιστικό κίνημα και να οδηγείτε σαν πρόβατα στη σφαγή τους εργαζόμενους που σας έχουν εκλέξει. Για τους λόγους αυτούς και καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι , πονηροί και προεκλογικοί , προτείνουμε άμεσα να προχωρήσετε στην εκλογή προεδρείου με βάση τα εξής:
Εκλογή αντιπροσωπευτικού προεδρείου από όλες τις παρατάξεις. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους , η αποχή στην παρούσα φάση δεν είναι θέση , είναι δειλία .

Να τηρηθεί στην κατανομή αξιωμάτων η σειρά εκλογικής δύναμης των παρατάξεων . Η θεωρία περί «κυβερνητικού συνδικαλισμού» κατά την γνώμη μας είναι καινοφανής. Εάν , δηλαδή στις επικείμενες εκλογές αλλάξει η σειρά εκλογικής δύναμης των κομμάτων ,θα πρέπει να παραιτηθεί κάποιος από την θέση του προέδρου εάν ο κομματικός φορέας που στηρίζει την παράταξή του γίνει κυβέρνηση; Πότε στο πρόσφατο παρελθόν έγινε αυτό στην ΠΕΓΔΥ , στην ΠΟΓΕΔΥ, στην ΑΔΕΔΥ ή στη ΓΣΕΕ;

Για αποφυγή «καπελώματος» των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις του Δ.Σ , να συμφωνηθεί διαδικασία κατά την οποία όλες οι παρατάξεις θα ορίζουν θέματα προς συζήτηση και η συνεδρίαση δεν θα λαμβάνει τέλος εάν δεν συζητούνται όλα ή σε διαφορετική περίπτωση και μόνο για λόγους παρέλευσης χρόνου να αναβάλλεται η συζήτηση με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας για την επόμενη συνεδρίαση. Με τον τρόπο η «ατζέντα» θα καθορίζεται από όλους και όλοι αντίστοιχα θα αναγκάζονται να παίρνουν θέση για τα προβλήματα που τίθενται.

Εάν κάποιοι από τους συναδέλφους δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτή την διαδικασία ή δεν τους το επιτρέπουν οι παραταξιακές τους αγκυλώσεις ,τους παρακαλούμε και τους προτρέπουμε να παραιτηθούν. Η παραίτηση είναι μία έντιμη και ξεκάθαρη πράξη , η οποία θα εκτιμηθεί από όλους και θα καταδείξει το γεγονός ότι δεν είναι προσκολλημένοι σε καρέκλες και αξιώματα. Με δεδομένου το γεγονός των επερχόμενων εκλογών είναι η τελευταία ευκαιρία να μείνουν στην άκρη τα προσωπικά και τα μικροκομματικά .

Σας παρακαλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε όλοι μαζί τον δίκαιο αγώνα απέναντι στην καταιγίδα των εξελίξεων που ακολουθεί. Δεν θα έχει νόημα όταν όλα θα΄ χουν τελειώσει να κάνουμε «άσφαιρες» 24ωρες ή 48ωρες απεργίες. Όχι άλλες επαίσχυντες καταστάσεις όπου παραμονές Χριστουγέννων ξεπουλήθηκαν αγώνες με δηλώσεις του τύπου ¨δώσαμε τα χέρια¨ ,όπως στις απεργίες της εποχής 2002-2003. Αυτά που κατακτήθηκαν , κατακτήθηκαν με αγώνες και πιθανόν προσωρινά , ενώ αυτά που με ευκολία χάνονται καθημερινά , χάνονται οριστικά.
Για το Π.Σ Κιλκίς
Ο Πρόεδρος Κοκκίνης Θεόδωρος
Ο Γραμματέας Αυγερινίδης Κων/νος
Η Ταμίας Παμπουκίδου Παρθένα