Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Η ασθένεια των ...Πορτοκαλιών

(Από agroschannel.com)


Τριστέτσα, που σημαίνει θλίψη, είναι το όνομα της ασθένειας και ο μεγάλος κίνδυνος που απειλεί τα εσπεριδοειδή. «Η τριστέτσα ήρθε από την Ισπανία αλλά δυστυχώς δεν είναι πλέον προ των πυλών. Μπήκε μέσα στη χώρα μας, μπήκε στα κτήματά μας κι απειλεί να τινάξει την εσπεριδοκαλλιέργεια της χώρας στον αέρα» τόνισε ο Δημήτρης Δήμου, γεωπόνος φυτοπροστασίας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Αργολίδος, σε σχετική ημερίδα στην Άρτα.
Η συνάντηση αφορούσε την ενημέρωση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος συστηματικών επισκοπήσεων (ελέγχων) από τις Υπηρεσίες Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για το πρόγραμμα φυτοϋγειονομικών ελέγχων και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ώστε τα προϊόντα που παράγουμε να είναι απαλλαγμένα από παθογόνους οργανισμούς, διότι όπως είπε ο κ. Δήμου «οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί.
Αλλάζουν μέρα με τη μέρα τα δεδομένα, όχι από πλευράς ασθενειών, αλλά αλλάζουν τα δεδομένα από πλευράς διακίνησης των προϊόντων, από πλευράς εμπορίας. Χώρες που μπαίνουν στην αγορά με ένα οικονομικό υπόβαθρο έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτές που ξέρουμε κι οφείλουμε να τις ακολουθήσουμε, αλλιώς θα ερχόμαστε ουραγοί άλλων ανταγωνιστριών χωρών και ξέρετε πολύ καλά ότι το εμπορικό παιχνίδι είναι ο θάνατός σου η ζωή μου».
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Α. Άρτας Σωτήρης Νέσσερης ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, που βρισκόταν εκτός Άρτας. Ο κ. Νέσσερης επεσήμανε τη σημασία που έχει για τη γεωργία η χρήση υγιούς φυτωριακού υλικού και επέστησε την προσοχή όλων όσων ασχολούνται με τις φυτωριακές επιχειρήσεις. «Απ' τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρχε έντονη η ανησυχία στο ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα η ίωση τριστέτσα, γιατί όπου πηγαίνει η τριστέτσα δεν μένει τίποτε. Τελικά όπως φαίνεται η ίωση τριστέτσα ήρθε και στην Ελλάδα και μάλιστα από επίσημα ισπανικά φυτώρια. Υγιείς όροι και φυτωριακό υλικό δίνουν εύρωστα φυτά τα οποία μπορούν να δώσουν υψηλές αποδόσεις αλλά και να αντιμετωπίζουν και καλύτερα αντίξοες καταστάσεις όπως παγετούς, πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες και άλλα» τόνισε ο κ. Νέσσερης.
Η χώρα μας συμμετέχει για πρώτη φορά εντός της Ε.Ε. στην υλοποίηση του προγράμματος συστηματικών επίσημων επισκοπήσεων (ελέγχων) από τις Υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου και τα επίσημα εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι απαλλαγμένη από ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας για τους οποίους: α) έχει ορισθεί ως προστατευόμενη ζώνη ή β) προκύπτει ως υποχρέωση από τις αποφάσεις λήψης έκτακτων μέτρων της Επιτροπής της Ε.Ε. για την προστασία της χώρας και των άλλων κρατών - μελών. Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος θα διενεργηθούν υποχρεωτικά έλεγχοι, κυρίως σε φυτωριακές επιχ/σεις και, δειγματοληπτικά, σε εσπεριδοειδώνες της περιοχής μας και η συνεργασία των κατόχων τους με τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές και τα επίσημα εργαστήρια κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για το δικό τους συμφέρον όσο και για αυτό της χώρας γενικότερα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Άρτας.
«Δυστυχώς με το θέμα της τριστέτσα στην Κρήτη φαίνεται ότι το παιχνίδι χάνεται και διόλου απίθανο να παρασύρει και την υπόλοιπη χώρα» τόνισε ο κ. Δήμου και εξήγησε: «Ως χώρα είμαστε στο καθεστώς της προστατευόμενης ζώνης. Σημαίνει ότι η ασθένεια δεν έχει πάρει ενδημική μορφή στη χώρα και για παράδειγμα απαγορεύεται να μπούνε εσπεριδοειδή με κοτσάνι και φύλλο στην αγορά μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο avantage γιατί με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η εσπεριδοκαλλιέργεια της χώρας από διάφορα παθογόνα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι διόλου απίθανο, λόγω Κρήτης, να πεταχτούμε έξω από το καθεστώς της προστατευόμενης ζώνης».
Τι είναι η τριστέτσα
Πρόκειται για την πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια, που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή σε όλο τον κόσμο και κυρίως όσα έχουν ως υποκείμενο την νεραντζιά. Προκαλείται από τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (CTV). Ο ιός παρουσιάζει πολλές φυλές και προέρχεται από την Κίνα, χώρα προέλευσης πολλών εσπεριδοειδών, στην οποία είναι ευρύτατα διαδεδομένος.
Πώς παρουσιάζεται
Τα κυριότερα συμπτώματα ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες: α) Κυρίως τριστέτσα - Ολοκληρωτική και ταχεία ξήρανση των δέντρων (αποπληξία) β)Βραδύς μαρασμός - Βοθρύωση στο ξύλο γ) Ίκτερος (έντονο γενικό κιτρίνισμα) των σποροφύτων των εσπεριδοειδών

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται:α) με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια, εμβόλια).β) με έντομα - φορείς, τις αφίδες. Μεταξύ των αφίδων ο πιο δραστικός φορέας του ιού είναι η καστανή αφίδα των εσπεριδοειδών (Toxoptera citricida), η οποία ακόμη δεν έχει φθάσει στη Μεσογειακή λεκάνη. Όμως πρόσφατα εντοπίστηκε σε βόρειες περιοχές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Ακόμη και άλλα είδη αφίδων που υπάρχουν στη χώρα μας μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, μεταξύ των οποίων η σπουδαιότερη είναι η αφίδα του βαμβακιού (Aphis gossypii).
Στρατηγική αντιμετώπισης
Η στρατηγική αντιμετώπισης που πρέπει ν' ακολουθείται απ' τους παραγωγούς και τους φυτωριούχους είναι:
Χρησιμοποίηση Πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια, εμβόλια). Δυστυχώς η χώρα μας δεν δίνει την ουσιαστική αυτή δυνατότητα στους παραγωγούς αφού δεν έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος παραγωγής τέτοιου υλικού. Παρόλα αυτά το πολ/κό υλικό πρέπει να προέρχεται από κρατικά κτήματα ή από φυτώρια που συνεργάζονται με τα κρατικά κτήματα της χώρας.
Συστηματικός έλεγχος των φυτειών της χώρας για όλα τα είδη των εσπεριδοειδών.
Άμεση καταστροφή των μολυσμένων και ύποπτων δέντρων.
Συνεχής έλεγχος τόσο των εστιών που έχουν εντοπισθεί, όσο και των γειτονικών φυτειών, σε απόσταση ασφαλείας.
Συνεχής ενημέρωση των καλλιεργητών.
Προσεκτική χρησιμοποίηση ανεκτικών υποκειμένων αντί της νεραντζιάς, η οποία όμως είναι και το καλύτερο υποκείμενο
πηγη ΠΑΣΕΓΕΣ

ΚΑΤAΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΓΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ

(Από agroanergos.gr)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Η ΠΑΣΕΓΕΣ απαιτεί φέτος απαράδεκτα μεγάλα ποσά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που ξεκινούν από το 10 % και φτάνουν το 35% της επιδότησης. Οι Ενώσεις αυξάνουν τα ποσά που ζητούν φέτος, με την πρόσθεση στα κλιμάκια υπολογισμού της χρέωσης και τις προσδοκώμενες επιδοτήσεις, από τις παράλληλες δράσεις, όπως Παραδοσιακός Ελαιώνας της Άμφισσας, Βιολογικής Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία κλπ. Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν διπλασιάζουν, για αρκετούς αγρότες τα ποσά που ζητούν, μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν μια επιπλέον αίτηση .Η απόφαση του Υπουργείου να δώσει την δημιουργία των νέων ψηφιακών χαρτών και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στην ΠΑΣΕΓΕΣ έφεραν αυτά τα αποτελέσματα.Οι αγρότες ταλαιπωρούνται και ξοδεύονται, οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά για την πληρωμή των προγραμμάτων μας, ενώ υφιστάμεθα σαν χώρα συνεχώς πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της μη ύπαρξης σύγχρονου ηλεκτρονικού μητρώου για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ.Η κύρια Ευθύνη για το γεγονός βαρύνει την Πολιτεία που παράκαμψε τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ακολούθησε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Με την πολιτική της έχει πληρώσει μέχρι τώρα τεράστια ποσά, αρχικά στους ιδιώτες και τώρα την ΠΑΣΕΓΕΣ, και έχει επιβάλλει επιπλέον χαράτσι στους Έλληνες αγρότες, για ένα μητρώο που δεν λειτουργεί και ούτε θα λειτουργήσει.Οι Ενώσεις παρέλαβαν Μητρώα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έτσι όπως τους παραδόθηκαν από τους ιδιώτες, γι αυτό και η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική τους.Η ευθύνη της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΝΩΣΕΩΝ βρίσκεται στο ότι ενώ ξέρουν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις απαιτήσεις των Μητρώων, συνεχίζουν να πληρώνονται από τους αγρότες εδώ και δύο χρόνια, για την ίδια εργασία ζητώντας συνεχώς μεγαλύτερα ποσά. Ήδη κάποιες ενώσεις φέτος δηλώνουν την αρνητική τους θέση, ή την αδυναμία τους να συνεχίσουν να τοποθετούν στους ψηφιακούς χάρτες τα απαιτούμενα δεδομένα.Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι να φορτώσουμε τα έξοδα σε όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότεςΗ λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να αναλάβει το Υπουργείο την Σύνταξη του Μητρώου μαζί με τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι υποδομές και το ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό υπάρχει. Η χρηματοδότηση που δίνει το Υπουργείου προς την ΠΑΣΕΓΕΣ μπορεί να δοθεί για την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού για τις Υπηρεσίες μας. Με αυτόν τον τρόπο μόνο θα υπάρξει Μητρώο, από ένα μηχανισμό αξιόπιστο που θα μπορεί να απευθυνθεί ο αγρότης. Έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο να πληρώνουν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων, την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους και παράλληλα η χώρα μας θα πάψει να πληρώνει βαριά πρόστιμα μέσω καταλογισμών.
Για το Π.Σ. Φωκίδας της Π.Ε.Γ.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος
Τσιάμης Απόστολος

Τα λεφτά για τους αγρότες καταλήγουν σε εταιρείες!!!


Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία: πάνω από 700 εταιρείες 17 χωρών της ΕΕ έχουν πάρει η καθεμιά τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια του 2008 από πόρους της ΕΕ που διατίθενται στο πλαίσιο της… κοινής αγροτικής πολιτικής, της περιβόητης ΚΑΠ!

Και όταν γράφουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, δεν εννοούμε ότι όλες αυτές οι εταιρείες πήραν «απλώς» ένα εκατομμύριο, κάθε άλλο: η πιο γενναιόδωρα ενισχυόμενη από αυτές πήρε… 180 εκατομμύρια ευρώ, η δεύτερη 140 εκατομμύρια ευρώ, η τέταρτη 83 εκατομμύρια και πάει λέγοντας…
Είναι απίθανο δε το ποιοι είναι αυτοί που πήραν αυτά τα κολοσσιαία ποσά που υποτίθεται ότι προορίζονται για τους αγρότες – ή έτσι νομίζει ο κόσμος: τα 180 εκατομμύρια τα πήρε μια ιταλική… τράπεζα! Τα 140 εκατομμύρια τα πήρε μια ιταλική βιομηχανία ζάχαρης.
Ας μη βιαστεί, όμως, κανείς να βγάλει το επιπόλαιο συμπέρασμα ότι «οι γνωστοί Ιταλοί απατεώνες» ξεγέλασαν την ΕΕ και διασπαθίζουν τα λεφτά της σε στόχους άλλους από εκείνους που επιθυμεί η Κομισιόν. Ολοι είναι μέσα στο κόλπο!
Μια ιρλανδική εταιρεία που φτιάχνει φαγητά για τη γνωστή εταιρεία αδυνατίσματος «Γουέιτ Γουότσερς» στην Ευρώπη και στις… ΗΠΑ (!) πήρε επιδότηση από τα λεφτά των αγροτών ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ το 2008.
Μια γαλλική βιομηχανία – κολοσσός που διαθέτει στην αγορά κοτόπουλα πήρε σχεδόν 63 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως θα ανέμενε κανείς, οι Ιταλοί είναι όντως στην κορυφή της λίστας των εταιρειών που πήραν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ – 189 ιταλικές εταιρείες συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο.
Πολύ κοντά τους, όμως, βρίσκονται και οι Ισπανοί, με 174 εταιρείες «εκατομμυριούχους» και ακολουθούν οι Γάλλοι με 149 εταιρείες. Στην τέταρτη θέση έχουμε την έκπληξη – την αθόρυβη Πορτογαλία με 40 εταιρείες!
Ακόμη και οι Βρετανοί με την ανύπαρκτη σχεδόν γεωργία έχουν πλασάρει 22 εταιρείες τους στη λίστα των «εκατομμυριούχων» με λεφτά των αγροτών. Εκεί γύρω βρίσκονται και το Βέλγιο (23), η Αυστρία (20) και η Ολλανδία (18).
Μια χαρά τα πήγαν και οι «άμεμπτοι» Σκανδιναβοί, αφού 13 εταιρείες της Δανίας, 12 της Σουηδίας και 7 της Φινλανδίας συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό.
Εκπληκτικό ντεμπούτο έκαναν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες με το που μπήκαν στην ΕΕ «έχωσαν» 13 και 12 αντιστοίχως εταιρείες τους στο κλαμπ των εκατομμυριούχων!
Μέχρι και οι λιλιπούτειες Σλοβενία και Εσθονία κατόρθωσαν να συμπεριληφθούν στη λίστα με 6 και 1 εταιρείες.
Διαπιστώνοντας άναυδοι ότι απολύτως καμία ελληνική εταιρεία δεν υπάρχει στον κατάλογο αυτόν, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε (στον βαθμό που η Ελλάδα έχει στείλει στην ΕΕ ειλικρινή στοιχεία) ότι είτε η χώρα μας είναι η πιο… τίμια και δίκαιη στο μοίρασμα των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων της ΕΕ είτε οι Ελληνες είναι τα πιο… κορόιδα της Ευρώπης, αφού δεν χώνουμε κι εμείς το χέρι μας στο βάζο που το χώνουν εκατοντάδες άλλοι και βγάζουν εκατομμύρια! Κάπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τελικά 26 από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ υπέκυψαν στις ασφυκτικές πιέσεις της Κομισιόν και έδωσαν τα σχετικά στοιχεία, η Γερμανία είναι η μόνη που αρνήθηκε μέχρι τέλους πεισματικά να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο αναφορικά με το πού έδωσε τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ.
Προφανώς θα φρίξει όλη η Ευρώπη μόλις δει πώς χειρίζεται το Βερολίνο τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής και πόσες εκατοντάδες γερμανικές εταιρείες έχουν εισπράξει ιλιγγιώδη ποσά από τα λεφτά που υποτίθεται ότι προορίζονται για τους αγρότες και έτσι η καγκελαρία προτίμησε να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό τον κατάλογο διανομής των αγροτικών πόρων της ΕΕ.
ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ
Τι να μείνει για τους χωρικούς;
Δεκαετίες τώρα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σε ποιους πάνε τα κολοσσιαία ποσά που δαπανά η ΕΕ (και παλαιότερα η ΕΟΚ) κάθε χρόνο για την κοινή αγροτική πολιτική. Τα κράτη αρνούνταν αποφασιστικά να δώσουν στοιχεία που να δείχνουν πώς κατανέμουν αυτούς τους πόρους της ΕΕ. Ετσι ανέκαθεν υπήρχε η υποψία πως σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων και ενισχύσεων της ΚΑΠ δεν καταλήγει στους φυσικούς αποδέκτες, τους αγρότες. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι χώρες – μέλη υποχρεώθηκαν να δώσουν στοιχεία στην ΕΕ, με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία. Εστω και αν ορισμένες χώρες έδωσαν αυτά τα στοιχεία με τρόπο που να μην μπορεί κανείς να διαπιστώσει τι ακριβώς έχουν κάνει, τα πρώτα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες περί λεηλασίας των πόρων που είναι για τους αγρότες.

_________
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ / ΕΘΝΟΣ