Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Η ασθένεια των ...Πορτοκαλιών

(Από agroschannel.com)


Τριστέτσα, που σημαίνει θλίψη, είναι το όνομα της ασθένειας και ο μεγάλος κίνδυνος που απειλεί τα εσπεριδοειδή. «Η τριστέτσα ήρθε από την Ισπανία αλλά δυστυχώς δεν είναι πλέον προ των πυλών. Μπήκε μέσα στη χώρα μας, μπήκε στα κτήματά μας κι απειλεί να τινάξει την εσπεριδοκαλλιέργεια της χώρας στον αέρα» τόνισε ο Δημήτρης Δήμου, γεωπόνος φυτοπροστασίας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Αργολίδος, σε σχετική ημερίδα στην Άρτα.
Η συνάντηση αφορούσε την ενημέρωση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος συστηματικών επισκοπήσεων (ελέγχων) από τις Υπηρεσίες Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Ο κ. Δήμου ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για το πρόγραμμα φυτοϋγειονομικών ελέγχων και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ώστε τα προϊόντα που παράγουμε να είναι απαλλαγμένα από παθογόνους οργανισμούς, διότι όπως είπε ο κ. Δήμου «οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί.
Αλλάζουν μέρα με τη μέρα τα δεδομένα, όχι από πλευράς ασθενειών, αλλά αλλάζουν τα δεδομένα από πλευράς διακίνησης των προϊόντων, από πλευράς εμπορίας. Χώρες που μπαίνουν στην αγορά με ένα οικονομικό υπόβαθρο έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτές που ξέρουμε κι οφείλουμε να τις ακολουθήσουμε, αλλιώς θα ερχόμαστε ουραγοί άλλων ανταγωνιστριών χωρών και ξέρετε πολύ καλά ότι το εμπορικό παιχνίδι είναι ο θάνατός σου η ζωή μου».
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Α. Άρτας Σωτήρης Νέσσερης ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου, που βρισκόταν εκτός Άρτας. Ο κ. Νέσσερης επεσήμανε τη σημασία που έχει για τη γεωργία η χρήση υγιούς φυτωριακού υλικού και επέστησε την προσοχή όλων όσων ασχολούνται με τις φυτωριακές επιχειρήσεις. «Απ' τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρχε έντονη η ανησυχία στο ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα η ίωση τριστέτσα, γιατί όπου πηγαίνει η τριστέτσα δεν μένει τίποτε. Τελικά όπως φαίνεται η ίωση τριστέτσα ήρθε και στην Ελλάδα και μάλιστα από επίσημα ισπανικά φυτώρια. Υγιείς όροι και φυτωριακό υλικό δίνουν εύρωστα φυτά τα οποία μπορούν να δώσουν υψηλές αποδόσεις αλλά και να αντιμετωπίζουν και καλύτερα αντίξοες καταστάσεις όπως παγετούς, πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες και άλλα» τόνισε ο κ. Νέσσερης.
Η χώρα μας συμμετέχει για πρώτη φορά εντός της Ε.Ε. στην υλοποίηση του προγράμματος συστηματικών επίσημων επισκοπήσεων (ελέγχων) από τις Υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου και τα επίσημα εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι απαλλαγμένη από ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας για τους οποίους: α) έχει ορισθεί ως προστατευόμενη ζώνη ή β) προκύπτει ως υποχρέωση από τις αποφάσεις λήψης έκτακτων μέτρων της Επιτροπής της Ε.Ε. για την προστασία της χώρας και των άλλων κρατών - μελών. Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος θα διενεργηθούν υποχρεωτικά έλεγχοι, κυρίως σε φυτωριακές επιχ/σεις και, δειγματοληπτικά, σε εσπεριδοειδώνες της περιοχής μας και η συνεργασία των κατόχων τους με τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές και τα επίσημα εργαστήρια κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για το δικό τους συμφέρον όσο και για αυτό της χώρας γενικότερα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Άρτας.
«Δυστυχώς με το θέμα της τριστέτσα στην Κρήτη φαίνεται ότι το παιχνίδι χάνεται και διόλου απίθανο να παρασύρει και την υπόλοιπη χώρα» τόνισε ο κ. Δήμου και εξήγησε: «Ως χώρα είμαστε στο καθεστώς της προστατευόμενης ζώνης. Σημαίνει ότι η ασθένεια δεν έχει πάρει ενδημική μορφή στη χώρα και για παράδειγμα απαγορεύεται να μπούνε εσπεριδοειδή με κοτσάνι και φύλλο στην αγορά μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο avantage γιατί με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η εσπεριδοκαλλιέργεια της χώρας από διάφορα παθογόνα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι διόλου απίθανο, λόγω Κρήτης, να πεταχτούμε έξω από το καθεστώς της προστατευόμενης ζώνης».
Τι είναι η τριστέτσα
Πρόκειται για την πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια, που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή σε όλο τον κόσμο και κυρίως όσα έχουν ως υποκείμενο την νεραντζιά. Προκαλείται από τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών (CTV). Ο ιός παρουσιάζει πολλές φυλές και προέρχεται από την Κίνα, χώρα προέλευσης πολλών εσπεριδοειδών, στην οποία είναι ευρύτατα διαδεδομένος.
Πώς παρουσιάζεται
Τα κυριότερα συμπτώματα ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες: α) Κυρίως τριστέτσα - Ολοκληρωτική και ταχεία ξήρανση των δέντρων (αποπληξία) β)Βραδύς μαρασμός - Βοθρύωση στο ξύλο γ) Ίκτερος (έντονο γενικό κιτρίνισμα) των σποροφύτων των εσπεριδοειδών

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται:α) με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια, εμβόλια).β) με έντομα - φορείς, τις αφίδες. Μεταξύ των αφίδων ο πιο δραστικός φορέας του ιού είναι η καστανή αφίδα των εσπεριδοειδών (Toxoptera citricida), η οποία ακόμη δεν έχει φθάσει στη Μεσογειακή λεκάνη. Όμως πρόσφατα εντοπίστηκε σε βόρειες περιοχές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Ακόμη και άλλα είδη αφίδων που υπάρχουν στη χώρα μας μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, μεταξύ των οποίων η σπουδαιότερη είναι η αφίδα του βαμβακιού (Aphis gossypii).
Στρατηγική αντιμετώπισης
Η στρατηγική αντιμετώπισης που πρέπει ν' ακολουθείται απ' τους παραγωγούς και τους φυτωριούχους είναι:
Χρησιμοποίηση Πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια, εμβόλια). Δυστυχώς η χώρα μας δεν δίνει την ουσιαστική αυτή δυνατότητα στους παραγωγούς αφού δεν έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος παραγωγής τέτοιου υλικού. Παρόλα αυτά το πολ/κό υλικό πρέπει να προέρχεται από κρατικά κτήματα ή από φυτώρια που συνεργάζονται με τα κρατικά κτήματα της χώρας.
Συστηματικός έλεγχος των φυτειών της χώρας για όλα τα είδη των εσπεριδοειδών.
Άμεση καταστροφή των μολυσμένων και ύποπτων δέντρων.
Συνεχής έλεγχος τόσο των εστιών που έχουν εντοπισθεί, όσο και των γειτονικών φυτειών, σε απόσταση ασφαλείας.
Συνεχής ενημέρωση των καλλιεργητών.
Προσεκτική χρησιμοποίηση ανεκτικών υποκειμένων αντί της νεραντζιάς, η οποία όμως είναι και το καλύτερο υποκείμενο
πηγη ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: