Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008


Το διαδικτυακό αγρόκτημα συνδυάζει ψυχαγωγία και μάθηση
(Από agronews.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ 11.11.2008-17:14
Διασκεδαστικό, διαδικτυακό και διαδραστικό! Ο λόγος για το Farmland, ελληνιστί “αγρόκτημα”, το νέο παιχνίδι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκαινιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου και αποτελεί έναν ευχάριστο παιδικό ιστοχώρο που συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη μάθηση, προωθώντας το μήνυμα της καλής μεταχείρισης των ζώων.

Το Farmland αποτελεί ένα λίαν ευχάριστο παιχνίδι το οποίο μπορούν να παίξουν όσοι διαθέτουν υπολογιστή και Ίντερνετ, απλά επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο: http://www.farmland-thegame.eu/. Το παιχνίδι, το οποίο απευθύνεται πρωτίστως – αλλά όχι μόνο – σε παιδιά ηλικία 9-12 ετών, έχει σαν στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών σχετικά με τη σημασία της μεταχείρισης των εκτρεφόμενων ζώων με σεβασμό και ανθρωπιά. Συγχρόνως, όμως, αποτελεί και ένα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο, που θα βοηθήσει τους αυριανούς καταναλωτές να προβαίνουν σε ενημερωμένες επιλογές των τροφίμων που πρόκειται να αγοράσουν. Όπως δήλωσε σχετικά η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου: “Έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για την προέλευση και την παραγωγή των τροφίμων και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίησή τους για τα ζώα και για τους τρόπους μεταχείρισής τους. Με το “αγρόκτημα” θεωρούμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους με τρόπο που είναι επιπλέον ενδιαφέρων και διασκεδαστικός για τα παιδιά μας”.
Το Farmland επιχειρεί να εξηγήσει στα παιδιά ότι, ενώ εκτρέφουμε, μεταφέρουμε και σφάζουμε ζώα για τις ανάγκες μας, εφαρμόζουμε επίσης κανόνες και πολιτικές ώστε να εξασφαλίσουμε την μεταχείριση των ζώων με μη βάναυσο τρόπο. Οι πέντε ελευθερίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για την καλή μεταχείριση των ζώων, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του Farmland.

Δομή του παιχνιδιού
Το “αγρόκτημα” περιλαμβάνει ένα επεξηγηματικό μέρος με πληροφορίες για τις ανάγκες των εκτρεφόμενων ζώων. Στα διάφορα παιχνίδια υπολογιστή, τα παιδιά μπορούν να εφαρμόζουν τις βασικές έννοιες καλής μεταχείρισης για τις οποίες έχουν διαβάσει σχετικά. Αυτά τα παιχνίδια αφορούν στην εκτροφή, τη μεταφορά των ζώων και το σούπερ μάρκετ και στοχεύουν στην αναπαραγωγή των διάφορων στιγμών ζωής των ζώων στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων. Μεταξύ άλλων, οι παίκτες καλούνται να καθαρίσουν τον ιό από τον στάβλο για να σώσουν τις αγελάδες, να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. άχυρο, λάσπη) για να είναι βολικά τα γουρούνια στο χοιροστάσιο, να ταΐσουν το αγαπημένο κοτόπουλο της Βερενίκης αποφεύγοντας τα άλλα κοτόπουλα, να θρέψουν σωστά ένα μοσχάρι για να μεγαλώσει γρήγορα, να “γυμνάσουν” μία κότα για να είναι σε καλή φόρμα, να μεταφέρουν τα ζώα στο σφαγείο με την καλύτερη μεταχείριση και να μπορούν να αναγνωρίζουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που αγοράζουν στο εικονικό σουπερμάρκετ του παιχνιδιού.
Να σημειωθεί πως ο ιστοχώρος, προς το παρόν, παρουσιάζεται σε εννέα γλώσσες της ΕΕ – αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, πολωνικά και σουηδικά. Η επιλογή των γλωσσών βασίστηκε σε γεωγραφικά κριτήρια ώστε να καλυφθεί η Ευρώπη όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένα – από το βορρά ως το νότο και από τη δύση ως την ανατολή. Εφόσον υπάρξει ζήτηση, το «αγρόκτημα» θα αναπτυχθεί περαιτέρω σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε.
Η Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν το «αγρόκτημα» αποτελεσματικά, αναπτύσσει επίσης μια ηλεκτρονική εργαλειοθήκη του εκπαιδευτικού. Αυτή περιλαμβάνει σειρά ασκήσεων που μπορούν να γίνουν στην τάξη ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα της καλής μεταχείρισης των ζώων και να συγκρατήσουν τις βασικές της έννοιες.
Το «αγρόκτημα» δρομολογείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κτηνιατρικής εβδομάδας (10-16 Νοεμβρίου), η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Επιτροπή και την Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης (FVE).
Ορισμένα κράτη μέλη και διεθνείς οργανώσεις έχουν εκδηλώσει ήδη έμπρακτο ενδιαφέρον για επίσημη σύνδεση με το «αγρόκτημα» και για την προώθηση στο έδαφός τους. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι περισσότεροι εταίροι πρόκειται σύντομα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για τη δυναμική προώθηση του εν λόγω σχεδίου.