Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΦΟΜΟΨΗ (ΑΜΠΕΛΙ)


Παθογόνο αίτιο: Phomopsis viticola
Ασθένεια του ξύλου. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα μείωσης της ετήσιας παραγωγής και της υποβάθμισης της καλλιέργειας. Ελαττώνει σημαντικά την παραγωγική ζωή των αμπελιών.
Ζημιές: Προσβάλλει την ετήσια βλάστηση και διατηρείται στο παλιό ξύλο. Τα φυτά αποδυναμώνονται, η παραγωγή σταδιακά μειώνεται, το κλάδεμα του επόμενου έτους δυσχεραίνεται. Μακροπρόθεσμα τμήματα ή ολόκληρα πρέμνα νεκρώνονται.
Συμπτώματα: Στα φύλλα: Στη βάση του ελάσματος και επάνω στα νεύρα μικρές κυκλικές κηλίδες, κίτρινες στην περιφέρεια και μαύρες στο κέντρο. Φύλλα έντονα προσβεβλημένα ξεραίνονται, το έλασμα πέφτει αλλά ο μίσχος συνήθως μένει στον βλαστό.
Στα σταφύλια: Μαύρες κηλίδες στη ράχη (άξονες). Το τμήμα κάτω από την προσβολή ξεραίνεται.
Στους βλαστούς: Στο τέλος της άνοιξης παρουσιάζουν μελανές νεκρωτικές κηλίδες στα πρώτα μεσογονάτια που εξελίσσονται σε νεκρώσεις, έλκη και επιμήκη σχισίματα. Οι βλαστοί είναι αδύνατοι, στενοί στη βάση, με κοντά μεσογονάτια και σπάνε εύκολα. Οι κληματίδες δεν ξυλοποιούνται και ασπρίζουν το χειμώνα. Στην επιφάνεια τους σχηματίζονται μικρά μαύρα στίγματα (πυκνίδια) που είναι τα αναπαραγωγικά όργανα του μύκητα. Πολλά μάτια δεν ανοίγουν ενώ άλλα μόλις ανοίξουν ξεραίνονται ή δίνουν καχεκτική βλάστηση. Οι ταξιανθίες αποβάλλουν γρήγορα τα άνθη τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: